Institutul pentru Memorie si Identitate “Vechea Europa”

(Bucuresti)


Institutul pentru memorie si identitate se deschide drept cadru pentru o dezbatere stiintifica în urma careia sa subliniem si sa fundamentam radacinile noastre europene, sa punem în lumina ceea ce ne leaga si ne structureaza în acelasi timp.

Intr-o vreme zguduita de crize identitare, temeiurile istorice ne obliga sa punem în discutie si pozitionarea noastra reala în spatiu si timp. Nevoia de a nu uita, imperios necesara supravietuirii culturale si morale, ne-a ajutat în alegerea formulei sub care sa pornim demersul nostru.


Proiecte în derulare:


Proiectul cultural “Biblioteca Traditionala” (Iasi, Bucuresti)

Proiect structurat în doua componente fundamentale, prima vizând transpunerea în format digital a fondului informational privind cultura traditionala si oferind în acelasi timp un mijloc electronic de analiza a datelor.

A doua componenta urmareste structurarea unor bibliografii fundamentale care sa vina mai ales în sprijinul tinerilor sub forma unui instrument de selectie si clasificare a informatiilor necesar întelegerii reperelor antropologice si culturale românesti si europene.


Proiectul de cercetare “Libertate si identitate” (Bucuresti)

Program stiintific, antropologic si sociologic deopotriva, care îsi propune sa identifice configuratia si reperele dominante ale mentalului comunitar în contextul societatii contemporane, constituite în jurul conceptului de libertate.

Demersul continua si actualizeaza cercetarile unui proiect care, in primă fază, a vizat analiza societatii pre-moderne. Euxinus Foundation